Strony

Urodzinowe ciacho

Akcja powroty, czyli do gotowania czas wrócić. Zaczniemy na słodko i urodzinowo. Świętować było co, a co najważniejsze z kim. Ciacho chyba wszystkim smakowało, bo zanim wyciągnęłam aparat, na tacy zostały już tylko okruszki. A zatem powtórka z rozrywki...

Makowy biszkopt, krem kawowy i kwaskowy dżem.




Makowy biszkopt

5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
125g maku
łyżeczka proszku do pieczenia
kropla aromatu śmietankowego
szczypta soli

Jak to przyrządzić?


Białka oddzielamy od  żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, która nie wypada z miski. ;) Stopniowo wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i... miksujemy dalej. Mąki, mak i proszek do pieczenia przesiewamy i powoli dodajemy do ciasta. 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

A teraz najważniejsze...

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i, jeszcze w tortownicy, opuszczamy na podłogę. Z jakiej wysokości? 50-60cm w zupełności wystarczy. Dzięki temu biszkopt nie opadnie ani milimetra. Rewelacja!

Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 3 blaty.



W tym czasie przygotowujemy kawowy poncz i krem.

Poncz:
4 łyżeczki kawy rozpuszczanej
szklanka wrzątku
30ml alkoholu

Zaparzamy kawę, studzimy i dodajemy alkohol.

Krem:
4 łyżeczki kawy rozpuszczalenej
10 łyżeczek cukru
20ml alkoholu
900ml - 1l śmietanki do ubijania




Wszystkie składniki ubijamy mikserem aż powstanie puszysty krem. 

Pora złożyć tort. Kolejność następująca.
Biszkopt, poncz, krem, biszkopt, poncz, krem, biszkopt, poncz i krem. I... Gotowe!

Ozdabiamy pozostałym krem, orzechami i np, kwaśnym dżemem.



Mmmm... Ile smaku!

3 komentarze: