Strony

Kopytka

Przepis na kopytka niby każdy zna, ale zawsze warto mieć jeden pod ręką ;) 





ugotowane ziemniaki
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól

Jak to przyrządzić?


Ziemniaki obieramy i gotujemy w dobrze osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe tłuczemy i zostawiamy do ostudzenia. 


Całość ciasta dzielimy na 4 części, kreśląc znak "+". Dzięki temu będziemy wiedzieć, ile mąki potrzebujemy .

Jedną ćwiartkę odkładamy na bok, a w jej miejsce dodajemy mąkę w proporcji pół na pół.







Dodajemy jajko i sól, i wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie się nam kleić do rąk. Blat oprószamy mąką.


Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm., a następnie odcinamy kluseczki.



Kopytka gotujemy w dobrze osolonej wodzie. 

Gotujemy ok. 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody. I Gotowe!


Mmmm... Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz