Strony

Ciasto ze śliwkami


Trochę to trwało, ale oto jest! Obiecany przepis na ciasto śliwkowe. Lekki pomarańczowy spód, domowy dżem ze śliwek i pulchna beza. Pycha!





10 maślanych ciasteczek
100ml śmietanki
100ml mleka
2 jajka - żółtka i białka osobno
olejek pomarańczowy
5-6 łyżek dżemu śliwkowego
2  łyżki cukru
50g masła
łyżeczka proszku do pieczenia


Jak to przyrządzić?


W małym rondelku podgrzewamy  śmietankę i mleko. Po ok. 3 minutach dodajemy masło i cukier. Powoli mieszamy do czasu aż cukier i masło się rozpuszczą. Wlewamy olejek pomarańczowy.

Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż przestygnie. Wbijamy 2 żółtka i energicznie mieszamy. Ciasteczka kruszymy i wrzucamy do rondelka. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. 

Powstałą masę przekładamy na blaszkę i pieczemy przez 20-25minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. 

Białka ze szczyptą soli i ok. łyżką cukru miksujemy aż powstanie pulchna beza.


Na upieczony spód wykładamy dżem śliwkowy


Całość przykrywamy bezą 



i pieczemy przez kolejne 10 minut lub aż beza nabierze złotego koloru.


 I Gotowe!


Mmmm... Ile smaku!




1 komentarz: