Trochę to trwało, ale oto jest! Obiecany przepis na ciasto śliwkowe. Lekki pomarańczowy spód, domowy dżem ze śliwek i pulchna beza. Pycha!
10 maślanych ciasteczek
100ml śmietanki
100ml mleka
2 jajka - żółtka i białka osobno
olejek pomarańczowy
5-6 łyżek dżemu śliwkowego
2 łyżki cukru
50g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
Jak to przyrządzić?
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę i mleko. Po ok. 3 minutach dodajemy masło i cukier. Powoli mieszamy do czasu aż cukier i masło się rozpuszczą. Wlewamy olejek pomarańczowy.
Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż przestygnie. Wbijamy 2 żółtka i energicznie mieszamy. Ciasteczka kruszymy i wrzucamy do rondelka. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Powstałą masę przekładamy na blaszkę i pieczemy przez 20-25minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
Białka ze szczyptą soli i ok. łyżką cukru miksujemy aż powstanie pulchna beza.
Na upieczony spód wykładamy dżem śliwkowy.
Całość przykrywamy bezą
i pieczemy przez kolejne 10 minut lub aż beza nabierze złotego koloru.
I Gotowe!
Podoba mi się ta beza na śliwkach!
OdpowiedzUsuń