Strony

Sałatka z ogórków w zalewie octowej

Sałatka stanowi miłą odmianę dla ogórków konserwowych. i świetny dodatek do obiadów ;)) lub późnojesiennego grilla ;))






Zalewa:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu spirytusowego
5 łyżek cukru
1 łyżka soli

Do każdego słoika:
gałązka kopru
ząbek czosnku
kilkanaście ziarenek gorczycy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
kilka talarków marchwi

1 kg ogórków
2czerwone papryki
2 cebule
łyżka cukru





Jak to przyrządzić?

Ogórki i paprykę myjemy i osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki, a ogórki w plasterki.  Cebulę obieramy i kroimy w paseczki tej samej wielkości co papryka. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy łyżką cukru. Odstawiamy na bok.

Przygotowujemy zalewę, czyli wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, sól i ocet. Zagotowujemy.

Słoiki myjemy, i do każdego dodajemy wyżej wymienione przyprawy i marchew. 

Ciasno układamy sałatkę. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki.

Słoki pasteryzujemy przez 7 minut od zagotowania wody. I GOTOWE!




Mmmm...Ile smaku!

2 komentarze:

  1. Sałatka...tej nigdy nie mogło zabraknąć w domowej spiżarni:) Ogórków konserwowych - 60 słoików,
    kiszonych - 30, no i oczywiście sałatka - tej 20 :) fajnie było i fajnie się wspomina:) a sałatkę polecamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inwentaryzacja spiżarni to była moja specjalność ;)) wprawdzie teraz takowej nie mam, ale słoiki i tak muszą być ;))

      Usuń