Prosta i szybka zapiekanka na kruchym spodzie z boczku. Pachnąca czosnkiem i papryką. Doskonała na zimno i na gorąco. W skrócie - danie ideał.
500g ziemniaków
3 plastry grillowanej marynowanej papryki
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
mała cebula
4 jajka
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
150g wędzonego boczku (ok. 8 plastrów)
opcjonalnie oliwki
olej
Jak to przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w 2cm kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w talarki.
Okrągłą blaszkę do pieczenia natłuszczamy olejem. Na spód wykładamy boczek. Plaster przy plastrze by szczelnie zakryć całe dno. Posypujemy słodka papryką. Polecam wędzoną, która sama w sobie pachnie jak wędzony boczek. Na wierzch układamy pokrojone w kawałki ziemniaki. Utykamy kawałki cebuli i pokrojona w paseczki paprykę.
Jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę mieszamy mikserem lub w blenderze. Zalewamy zapiekankę. Dekorujemy oliwkami jeszcze odrobiną pietruszki. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C lub do całkowitego ścięcia się jajek. Podajemy na gorąco lub na zimno najlepiej w towarzystwie sosu czosnkowego. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
świetne:)
OdpowiedzUsuńmniam!!
OdpowiedzUsuń