Strony

Lemoniada imbirowa

Orzeźwia, a jednocześnie rozgrzewa. Dodajmy do tego miód i cytrynę i mamy idealną zimową lemoniadę.

lemoniada imbirowa



imbir - im więcej tym lepiej
2 cytryny
6 łyżek miodu
1l wody

Jak to przyrządzić?

Na gaz wstawiamy mały garnek z wodą. Dodajemy miód i rozpuszczamy.

W tym czasie obieramy korzeń imbiru. Najłatwiej będzie zrobić to łyżeczką. Obrany już imbir trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach.

lemoniada imbirowa

Cytrynę myjemy pod ciepłą wodą i ocieramy ze skórki.

Tatry imbir i skórkę cytrynową dodajemy do wody z miodem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Wyciskamy sok z 2 cytryn. Dodajemy do przestudzonej lemoniady. Mieszamy. I GOTOWE!

Podajemy z lodem i plasterkiem cytryny!

lemoniada imbirowa


Mmmm...Ile smaku!

2 komentarze:

  1. świetna na lato gdy sa upały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się ;) chociąz latem wolę różową lemoniadę z rabarbaru.

      Usuń