Strony

Brownies

Mocno czekoladowe ciasteczka. Proponuję wersję "pełen wypas" czyli brownies z sernikiem, wiśniami i białą czekoladą.

brownies z wiśniami



150g gorzkiej czekolady
150g masła
1 i 1/2 szklanki mąki
pół szklanki brązowego cukru
szczypta soli
3 jajka
6 łyżek ciemnego kakao
50g cukru pudru
50ml soku z wiśni
200g kremowego serka
wiśnie i biała czekolada - ilość według uznania

Jak to przyrządzić?

Czekoladę łamiemy w kostki. Umieszamy w małej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

W małym garnuszku, na małym ogniu rozpuszczamy masło.


Mąkę, brązowy cukier, sól i kakao przesypujemy do dużej miski. Wbijamy 2 jaja, wlewamy rozpuszczoną czekoladę i masło. Miksujemy na wysokich obrotach do powstania jednolitej masy.

W drugiej misce umieszczamy kremowy serek. Wsypujemy cukier puder i wbijamy 1 jajo. Dodajemy sok z wiśni. Miksujemy.

Połowę masy brownies wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Następnie wykładamy wiśniowy serek. Na wierzchu układamy kawałki białej czekolady i wiśnie. Wykładamy drugą połowę masy czekoladowej. Ponownie ozdabiamy wiśniami i białą czekoladą.


Pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (z termoobiegiem). I GOTOWE!

brownies z wiśniami


Mmmm...Ile smaku!

6 komentarzy:

  1. Pełna rozpusta :)
    Bardzo ładnie wygląda takie czarno-czerwone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym się tylko zapytac jakiego kremowego serka pani używa? coś w stylu Philadelphia czy może bardziej Mascarpone ? Dziękuję z góry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku zdecywoadnie coś w rodzaju Philadelphia ;))

      Usuń