Strony

Choinki. Ciasteczka z nadzieniem.

Kto dokładnie przeczytał przepis Jeżyki ten wie, że choinki to podstawa Świąt naszych sąsiadów - Czechów. Oryginalna nazwa to vosi hnizda, czyli gniazda os lub ulky czyli ule. Skład? Orzechy, biszkopty i rum. Sami Czesi mówią, że im więcej rumu tym lepiej. Hmmm śmiem się nie zgodzić ;)





Choinki są szybkie w przygotowaniu - niestety równie szybko znikają - i bardzo smaczne. 

Do wykonania ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka. Taka jak ta.


tescoma

Równie dobrze można użyć kieliszka do wódki, wyłożonego od środka folią spożywczą ;)

Ciasto na 40 sztuk
200g zmielonych orzechów - w grę wchodzą dosłownie wszystkie orzechy, łącznie z kokosem
8-10 sztuk biszkoptów, startych na proszek
100g cukru pudru - można mniej, wtedy dodajemy więcej biszkoptów
80g masła
2 łyżki mleka
2 łyżki rumu

małe biszkopty/wafelki/ciasteczka na spody

Nadzienie:
Nutella
Masa kajmakowa
Powidła




Jak to przyrządzić?

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej misy. Energicznie zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki by ciasto stężało i nie kleiło się do palców. Uwaga! Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej biszkoptów lub za gęste - mleka bądź rumu ;)



Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzechów laskowych w łupinkach. Każdą obtaczamy w cukrze pudrze. Pora na naszą foremkę/kieliszek wyłożony folią spożywczą. Kuleczkę wciskamy do foremki, a następnie patyczkiem drewnianej łyżki drążymy otwór. Następnie uwalniamy naszą choinkową sadzonkę. I tak 40 razy. 




Sadzonki nadziewamy dowolnym nadzieniem za pomocą szprycy cukierniczej lub strzykawki. Doklejamy spód w postaci biszkoptu lub wafelka. Możemy też upiec spody z ciasta na tarty i tartaletki. Przepis tutaj.




Ozdabiamy. I GOTOWE!



Mmmm...Ile smaku!

P.S. Choinki możemy przygotować wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu aż do Świąt!

P.S. (II) Do wszystkich uczulonych na orzechy: Choinki możemy przygotować z samych biszkoptów :)

1 komentarz: