Strony

Co do kawy? Tiramisu.

Obowiązkowo ciacho. W tym tygodniu Tiramisu ;)
Bez jajek oczywiście.



500g serka homogenizowanego, mascarpone lub bardzo gładkiego twarogu
100g cukru
100ml likieru amaretto lub kawowego
200ml bardzo mocnej kawy
400g podłużnych biszkoptów
ciemne kakao i gorzka czekolada do dekoracji


Jak to przyrządzić?


W dużej misce ucieramy serek z cukrem. Dodajemy 30ml likieru i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści. Chyba nikt nie lubi chrzęszczącego cukru pod zębami hihi ;P


Parzymy naszą kawę, studzimy i dodajemy resztę likieru.

Biszkopty moczymy w kawie i układamy jako pierwszą warstwę na talerzykach. A teraz kolejno... warstwa kremu, czekolada i kakao, namoczone biszkopty, krem, czekolada, kakao, biszkopty, krem, czekolada i kakao, biszkopty, krem, kakao i czekolada ;P 4? Cztery warstwy! Ideał! 


Pokonujemy własną słabość i wstawiamy gotowe ciacha do lodówki. Wiem, wiem to wcale nie jest proste. Ale nie obiecywałam, że będzie łatwo!
Czekamy 2 godziny. 


W tym czasie zapraszamy gości. Parzymy kawę i... Gotowe!


Mmmm... Ile smaku!

1 komentarz:

  1. Tiramisu wygląda obłędnie i bardzo podoba mi się wersja bez jajek :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń