...czyli smażony ser z sosem koperkowym :)
Chrupiąca, złota panierka i rozpłwyający się środek.
2x100g sera np. edam
2 żółtka
bułka tarta
mąka
łyżka masła
świeży koperek
200ml śmietanki
cukier
sól
łyżeczka octu
opcjonalnie: sezam do panierki
Jak to przyrządzić?
Koprova omáčka
W rondelku podgrzewamy 200ml śmietanki i dodajemy masło. Kroimy świeży koperek i wrzucamy do garnka. Całość zagęszczamy mąka i doprawiamy do smaku: sól, cukier i łyżeczka octu. I... Gotowe!
Smažený sýr
Najważniejsza jest panierka. Gruba i chrupiąca, zwana trojobal.
W głębokiej miseczce bełdamy jajka, na płaskich talerzach przygotowujemy bułkę tartą i mąkę. Wyciągamy ser z lodówki. Ważne by był dobrze schłodzony. Panierujemy ser - mąka, jajko, bułka i powtarzamy trzykrotnie. 9 warstw jak na prawdziwy czeski przepis przystało.
Smażymy. I... GOTOWE!
Podajemy z houskovym knedlikiem lub frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz