Strony

Smažený sýr s koprovou omáčkou...

...czyli smażony ser z sosem koperkowym :)

Chrupiąca, złota panierka i rozpłwyający się środek. 



2x100g sera np. edam 
2 żółtka
bułka tarta
mąka
łyżka masła
świeży koperek
200ml śmietanki
cukier
sól
łyżeczka octu
opcjonalnie: sezam do panierki


Jak to przyrządzić?


Koprova omáčka

W rondelku podgrzewamy 200ml śmietanki i dodajemy masło. Kroimy świeży koperek i wrzucamy do garnka. Całość zagęszczamy mąka i doprawiamy do smaku: sól, cukier i łyżeczka octu. I... Gotowe!

Smažený sýr

Najważniejsza jest panierka. Gruba i chrupiąca, zwana trojobal. 



W głębokiej miseczce bełdamy jajka, na płaskich talerzach przygotowujemy bułkę tartą i mąkę. Wyciągamy ser z lodówki. Ważne by był dobrze schłodzony. Panierujemy ser - mąka, jajko, bułka i powtarzamy trzykrotnie. 9 warstw jak na prawdziwy czeski przepis przystało.



Smażymy. I... GOTOWE!

Podajemy z houskovym knedlikiem lub frytkami.


Mmmm... Ile smaku!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz