Przepis, który trzeba znać lub mieć. Kruche ciasto nadaje się do wypieku wielu ciast, ciasteczek, tart i tartaletek. Pieczesz Sernik na kruchym spodzie? Szarlotkę? Kruche babeczki?
Tak ,ten przepis jest dla Ciebie.
Tak ,ten przepis jest dla Ciebie.
Jak to przyrządzić?
Mąkę i cukier puder przesiewamy do dużej miski. Zimne masło, najlepiej prosto z lodówki, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do mąki. Wbijamy 2 żółtka i energicznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy nieco większej niż średnica foremki. Wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy i wyrównujemy brzegi tarty. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem.
Wykładamy folią aluminiową, dokładnie dociskając do ciasta i brzegów foremki. Wysypujemy grochem/kaszą lub czym tam mamy w szafce.
Piekarnik nagrzewamy do 160 C i wstawiamy tartę. Pieczemy ok. 15 minut po czym zdejmujemy folię z grochem/kaszą i pieczemy przez kolejne 5 minut. I... Gotowe!
Wykładamy naszą ulubioną masę lub nadzienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz