Nie ma to jak zimne mojito w upalny dzień. Mięta, limonka, rum i duuużo, duużo lodu. Ławka w ogrodzie, leżak i grill. A na grillu marynowany kurczak i to nie byle jak marynowany, bo z nutką mojito właśnie. Jest to moja ulubiona marynata do kurczaka. Nadaje się do marynowania piersi z kurczaka lub porcji: skrzydełka, pałki, udka. Naprawdę warto spróbować.
2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
gałązka świeżej mięty
100ml soku z limonki
50ml rumu (lub wódki) z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
3 łyżeczki miodu lub 2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub chilli
1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
1 łyżeczka oregano
4 łyżki oliwy z oliwek
Jak to przyrządzić?
Przepis prosty jak konstrukcja cepa.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy poszatkowaną mięte. Kurczaka marynujemy przez co najmniej 4 godziny. Grillujemy. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz