Strony

Puszysta babka cytrynowa

Puszysta, wilgotna i bardzo mocno cytrynowa. Znika błyskawicznie i równie szybko i łatwo się robi.




3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny
skórka cytrynowa
200g margaryny
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
200ml mleka
5 łyżek kremu cytrynowego lemon curd. Przepis TUTAJ

Jak to przyrządzić?

Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ocieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok.

Mąkę tortową i ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko i sok cytrynowy, dodajemy krem cytrynowy, pokrojoną w kostkę margarynę i skórkę cytrynową. Wszystkie składniki mieszamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Masa musi być idelanie gładka i lekko puszysta. 

Formę do babki natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C z termoobiegiem. I GOTOWE!

Studzimy na kratce. Wystudzona babkę możemy przyprószyć cukrem pudrem lub lukrować na gorąco.


Mmmm...Ile smaku!

3 komentarze:

  1. Piękna babka, porywam kawałek do herbatki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. W którym momencie użyć kremu cytrynowego?Czy taki krem można przygotować w domu?Proszę o przepis.
    Wiesława.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Wiesławo, przepis jest już poprawiony i uwzględnia użycie kremu cytrynowego. Dziękuję za wyłapanie błędu. Podaję również link do przepisu na w/w krem. Pozdrawiam. Karina
      http://ile-smaku.blogspot.co.uk/2012/09/krem-cytrynowy-czyli-lemon-curd.html

      Usuń