Strony

Szarlotka

Nie ma nic lepszego niż poczciwa szarlotka pachnąca cynamonem. Najlepsza jest ta na kruchym spodzie z chrupiącą kruszonką. A kruszonki ma być dużo, dużo. 

szarlotka, szarlotka na kruchym spodzie, szarlotka z kruszonką


Porcja kruchego ciasta, czyli...
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka cukru wanilinowego

500g-1kg jabłek - mogą być ze słoika
cynamon

kruszonka
100g mąki
50g masła
50g cukru pudru


Jak to przyrządzić?

Pieczemy kruchy spód według przepisu.

W trakcie pieczenie przygotowujemy jabłka. 

Jeśli korzystamy z jabłek ze słoika to sprawa jest prosta. Wykładamy je do miseczki, dodajemy cynamon - ilość według uznania i mieszamy.

Świeże jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy, a właściwie smażymy. Jabłka szybko puszczą sok. Gotujemy do momentu całkowitej redukcji płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy cynamon i doprawiamy do smaku cukrem. 

Kruszonka.

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy palcami na kruszonkę.

Na ostudzony kruchy spód wykładamy jabłka. Całość posypujemy kruszonką.

Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (z termoobiegiem). I GOTOWE!

szarlotka, szarlotka na kruchym spodzie, szarlotka z kruszonką

Mmmm...Ile smaku!

11 komentarzy:

  1. I w moim domu króluje szarlotka z kruszonką:) Tak, dużo kruszonki, chrupiącej, słodziuteńkiej, waniliowej:)
    Śliczny kawałek nam przedstawiłaś, bardzo apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Widzę, ze nie ja jedna szaleję za szarlotką z kruszonką. Bardzo mnie to cieszy.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Powiem nieskromnie, że trudno się nie zgodzić ;)

      Usuń
  3. Dawno nie jadłam dobrej szarlotki :) Bardzo apetyczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję. Staram się jak mogę, żeby było i smacznie i apetycznie ;)

      Usuń
  4. Na jaką wielkość foremki jest przewidziane ciasto kruche?

    OdpowiedzUsuń
  5. okrągła 24cm średnicy lub prostokątna 28x24cm

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec ciasto kruche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak w przepisie:

      http://ile-smaku.blogspot.com/2012/07/najlepsze-kruche-ciasto-na-tarty-i.html

      Piekarnik nagrzewamy do 160 C i wstawiamy ciasto. Pieczemy ok. 15 minut po czym zdejmujemy folię z grochem/kaszą i pieczemy przez kolejne 5 minut.

      Usuń