Nalewka z cytryn. Z mocno wyczuwalnym acz subtelnym smakiem.
Do picia w dobrym towarzystwie.
Do picia w dobrym towarzystwie.
10-12 cytryn
litr wódki
słoik miodu ok.300-400g
P.S. ze spirytusem będzie lepsze, ale jak się nie ma co się lubi... ;)
Jak to przyrządzić?
Cytryny obieramy ze skórki - obrana skórka powinna być bez białego miąższu, co wcale nie jest proste. ;) A z reszty owoców wyciskamy sok.
Skórki przekładamy do dużego słoja i zalewamy 0,5l alkoholu. Do drugiego słoja przelewamy sok i mieszamy ze spirytusem.
Zostawiamy na 10 dni. Po tym czasie zlewamy spirytus ze słoja ze skórkami i łączymy z cytrynowym sokiem. Dodajemy miód. P.S. W przypadku wersji na spirytusie całość można rozcieńczyć wodą, ale kto by odbierał moc nalewce?
Odstawiamy na kilka dni by nalewka nabrała mocy i smaku. Rozlewamy do butelek... I Gotowe!
przepis super, to po prostu antygrypina ' ku zdrowotności"
OdpowiedzUsuńpolecam
W wersji ze spirytusem robisz 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu czy 1 l spirytusu? Spirytus nalewkowy czy normalny?
OdpowiedzUsuńZdecywdowanie sam spirytus. Lepiej zmaceruje skórki ;) A jaki? Byle nie salicylowy. O nalewkowym nigdy nie słyszałam, ale zapewne też się nada.
UsuńNalewkowy ma ok 60-65% alkoholu
UsuńNada się idealnie. Przydałby mi się do nalewki malinowej ;))
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZ przepisu wychodzi trochę ponad 2 litry.
Usuń