Strony

Mus czekoladowy

Sprawdzony przepis na puchaty mus czekoladowy. Bez jajek ;) Bez kuchennych męczarni. Prosto i słodko.




tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
250ml śmietany kremówki
syrop owocowy, świeże owoce, wiórki czekoladowe do dekoracji

Jak to przyrządzić?

Do miseczki wlewamy ok. 50ml śmietanki i ustawiamy na kąpieli wodnej. 

Czekoladę łamiemy na kosteczki i wrzucamy do śmietanki. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. 

Płynną już czekoladową masę odstawiamy do ostudzenia uważając by nie zastygła.


Resztę śmietanki ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy czekoladową masę. Gotowy mus można dosłodzić do smaku. I... GOTOWE!

Mus przekładamy do małych miseczek lub pucharków i chłodzimy w lodówce. Dekorujemy.


Mmmm... Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz